Archiprix Nederland

BEST DUTCH GRADUATION PROJECTS IN ARCHITECTURE, URBANISM, INTERIOR- AND LANDSCAPE ARCHITECTURE

FOLLOW US ON



Suspension of partnerships in Russia Solidarity with Ukraine

Archiprix is shocked by the Russian invasion of Ukraine and empathizes with all those affected by it. We decided to suspend our partnerships in the Russian Federation and Belarus until further notice, in line with the urgent appeal of our government.
We wish to express our solidarity with the people in Ukraine, and we embrace those in the academic communities in Russia who are speaking out against the invasion while courageously continuing to dedicate themselves to peace, dialogue and open cooperation.

 

...

Livestream prijsuitreiking vrijdag 26 juni 2020, 12.30 – 13.30

PROGRAMMA
12.30 Welkom door Jacob van Rijs
12.40 Algemene opmerkingen van de jury
12.50 Kennismakingsronde langs de plannen o.l.v. de jury, uitreiking van de prijzen en plantoelichtingen door de winnaars.
13.30 Einde programma
(voertaal Engels)

AGENT VAN VERANDERING
Met elke editie, zo ook deze veertigste!, presenteert Archiprix de meest talentvolle afstudeerders van de Nederlandse masteropleidingen voor architectuur, stedenbouw, interieur- en landschapsarchitectuur. Dit zijn de ontwerpers die vorm gaan geven aan de toekomst van Nederland en tot ver daarbuiten.
Naast het presenteren van het talent en hun inspirerende plannen, ziet Archiprix een belangrijke taak voor zich weggelegd als ‘agent van verandering’. Verandering is de significantste constante in het vakgebied van het ruimtelijk ontwerp. We kunnen er zonder meer van uitgaan dat dit de komende jaren in de overtreffende trap geldt. Er zijn da ingrijpende aanpassingen in het ruimtelijk domein nodig, zoals de volkshuisvestingsopgave, de energietransitie, de ruimtelijke infrastructuur, de klimaatverandering en de dreiging van besmettelijke virussen die allemaal vragen om de inzet van deskundige ontwerpers. In de grote veranderingen die ophanden zijn ziet Archiprix het als een uitermate relevante taak om het werkveld te koppelen aan jonge talentvolle ontwerpers met een specifieke deskundigheid. Archiprix deelnemers kunnen een stimulerende rol spelen bij het ontwikkelen van nieuwe strategieën voor een waaier aan nieuwe thema’s die in het vakgebied een prominente rol spelen en waar zij zich tijdens het afstuderen al in hebben verdiept. Elke deelnemer is immers een expert op het terrein van zijn of haar afstudeeropgave. De plannen die we in deze editie presenteren vormen een treffende illustratie van hoe deze rol van agent van verandering inhoud kan krijgen. Vrijwel elk afstudeerplan gaat in op een actuele opgave en draagt nieuwe vergezichten aan.
Iedereen, of het nu een opdrachtgever is, een beleidsmaker, een docent, een curator of een student, kan niet alleen kennis nemen van de plannen, maar ook de ontwerpers benaderen opdat hun kennis en talent zo snel en zo goed mogelijk wordt benut ten gunste van de kwaliteit van de gebouwde én de onbebouwde omgeving.