Nederlands English

Mediatheek en toren kijken uit over het marktplein
Mediatheek en toren kijken uit over het marktplein

Voorgestelde situatie 1 openbare plint, tentoonstellingscentrum 2 openbare plint, bioscoop 3 openbare plint, mediatheek 4 markt- en evenementenplein 5 stadsplein
Voorgestelde situatie 1 openbare plint, tentoonstellingscentrum 2 openbare plint, bioscoop 3 openbare plint, mediatheek 4 markt- en evenementenplein 5 stadsplein

Torens, plinten en pleinen voegen een nieuwe stedelijke laag toe aan het centrum van Deurne
Torens, plinten en pleinen voegen een nieuwe stedelijke laag toe aan het centrum van Deurne

Het marktplein loopt door in de transparante beganegrond van de mediatheek
Het marktplein loopt door in de transparante beganegrond van de mediatheek

Gevelbeeld van het ensemble met de mediatheek en doorsnede over het marktplein
Gevelbeeld van het ensemble met de mediatheek en doorsnede over het marktplein

Herstel van de verbinding: terugkijkend naar de torens van Antwerpen
Herstel van de verbinding: terugkijkend naar de torens van Antwerpen




PROJECTINDEX
 
EEN HART VOOR DEURNE
Technische Universiteit Delft
ARCHITECTURE

Michiel van der Loos geeft Deurne haar hart terug door middel van een aantal strategische ingrepen: een viertal woontorentjes, een mediatheek, een kleine bioscoop, een kunstcentrum en de trefzekere herinrichting van het maaiveld.
Het centrum van het Antwerpse district Deurne bloedt dood. Dit plan voedt dat hart met publieke ruimte, programma en een karakteristieke materialisatie. Het ontketent de rurale stedelijkheid van Deurne, dat transformeert tot een waardevol en herkenbaar onderdeel van Antwerpen. Het centrale thema van het plan, continuïteit, bestrijdt de enorme barriere die opgeworpen wordt door het bermlandschap van de Ringweg, de Groene Singel.

Vier strategisch geplaatste woontorentjes overbruggen het schaalverschil tussen het historische stadsweefsel en de Modernistische giganten. Ze vormen nieuwe ijkpunten die het district identificeren, een centrum geven en de oriëntatie bevorderen. Drie van de torentjes markeren publieke plinten, ze strijken de rafelige bouwblokranden glad en geven tegelijkertijd vorm aan de broodnodige pleinen. Torens, plinten en pleinen vormen een nieuwe stedelijke publieke laag. Ze formuleren een antwoord op de fragmentatie en onafheid van het gebied.
De openheid van de Groene Singel wordt verbonden met de begraafplaats rondom de Deurnse kerk door een nieuw evenementenplein. Hier worden bomen tot lantaarnpalen, gestriuctureerd naar de markt die hier het district elke week leven inblaast.

Het komvormige pleinvlak schept de rivier de Schijn op en geeft die haar plaats terug in de dagelijkse realiteit van Deurne. Naar de zijkant loopt het plein door tot ver in de begane grond van de mediatheek, waarmee het de openbaarheid deelt.
Deze horizontaliteit wordt omgebogen naar verticaliteit door de centrale kern van het gebouw. Ten eerste voert de kern naar een introvert en haast klinisch neutraal bibliotheekvolume, van boven verlicht door drie lichthappers. Ten tweede leidt de kern door een serie gestapelde kleinere volumes die de toren de schaal van zijn historische omgeving verleent. In navolging van een vergeten traditie zijn ze volledig bekleed in voorvergrijsd cederhout; een echo uit een ruraal verleden die het stadsdeel haar zoekgeraakte identiteit helpt terug te vinden.