Nederlands English

Regels / Rules 1 3x3 m grid 2 straten definiëren blokken / streets define blocks 3 minimum Floor Space Index (FSI) 4 Huis A / House A 5 Huis B / House B 6 maximum FSI
Regels / Rules 1 3x3 m grid 2 straten definiëren blokken / streets define blocks 3 minimum Floor Space Index (FSI) 4 Huis A / House A 5 Huis B / House B 6 maximum FSI

Huis A (90-216 m2) een studio-loft appartement. De werkruimte is verbonden met de woning. De woning kan horizontaal uitgebreid worden. / House A (90-216 m2) a studio-loft apartment. The workroom is connected to the dwelling, which can be extended horizontally.
Huis A (90-216 m2) een studio-loft appartement. De werkruimte is verbonden met de woning. De woning kan horizontaal uitgebreid worden. / House A (90-216 m2) a studio-loft apartment. The workroom is connected to the dwelling, which can be extended horizontally.

Huis B (108-162 m2) een woning met een afgescheiden werkruimte op de begane grond, elk met een eigen entree. Het huis kan verticaal uitgebreid worden. / House B (108-162 m2) a dwelling with a separate workroom on the ground floor, each with its own entrance. The house can be extended vertically.
Huis B (108-162 m2) een woning met een afgescheiden werkruimte op de begane grond, elk met een eigen entree. Het huis kan verticaal uitgebreid worden. / House B (108-162 m2) a dwelling with a separate workroom on the ground floor, each with its own entrance. The house can be extended vertically.

Straatbeeld, de gevels met zwarte shingles vormen de grens van de publieke ruimte en het permeabele blok. / Street picture, the black-shingled exteriors marking the border between the public realm and the permeable block.
Straatbeeld, de gevels met zwarte shingles vormen de grens van de publieke ruimte en het permeabele blok. / Street picture, the black-shingled exteriors marking the border between the public realm and the permeable block.

Collectieve binnenplaats, de witgeverfde gevels aan de binnenplaats vormen het decor voor toevoegingen. / Common courtyard, its white-painted elevations acting as the setting for additions.
Collectieve binnenplaats, de witgeverfde gevels aan de binnenplaats vormen het decor voor toevoegingen. / Common courtyard, its white-painted elevations acting as the setting for additions.

Zicht vanaf het dakterras van huis B op de openbare activiteitenstrip met geïntegreerde landschappelijke elementen en paviljoens die aansluiten op het grid. / View from the roof terrace of house B of the public activities strip with integrated landscape elements and pavilions locked into the grid.
Zicht vanaf het dakterras van huis B op de openbare activiteitenstrip met geïntegreerde landschappelijke elementen en paviljoens die aansluiten op het grid. / View from the roof terrace of house B of the public activities strip with integrated landscape elements and pavilions locked into the grid.

Noordgevel en langsdoorsnede. Een gedifferentieerde gevel met winkelpuien en woningen zorgt voor ritmiek in de buurt, ondanks het feit dat ze is opgebouwd uit slechts twee woningtypes. / North elevation and longitudinal section. A differentiated frontage with shop fronts and dwellings lends rhythm to the neighbourhood, despite being assembled from just two types of dwelling.
Noordgevel en langsdoorsnede. Een gedifferentieerde gevel met winkelpuien en woningen zorgt voor ritmiek in de buurt, ondanks het feit dat ze is opgebouwd uit slechts twee woningtypes. / North elevation and longitudinal section. A differentiated frontage with shop fronts and dwellings lends rhythm to the neighbourhood, despite being assembled from just two types of dwelling.





PROJECTINDEX
 
RESPONSIVE SUBURBIA
Technische Universiteit Delft
ARCHITECTURE

Dwelling and working in IJburg
A housing project of 72 units located in IJburg, a new monofunctional suburb east of the centre of Amsterdam.
Responsive Suburbia is a response to the research issue of what a dwelling type with room to work should look like if it is to infuse new life into the neighbourhood, transforming it into an enduring and properly functioning community. Two types of dwelling are dispersed across the site, a strip of vacant land on Steigereiland Noord, a manmade island, where they form various permeable blocks of live-work units. These apartments consist of freestanding, row and semidetached types, depending on their location and orientation. A key feature of this project is the capacity of these units to grow and change over time with the needs of their occupants. The project adds an activity strip between the blocks and the waterside intended as a lively catalyst for the neighbourhood. This ‘mat’ is comprised of landscaping and supplementary facilities such as tennis courts, a soccer field, playgrounds, picnic areas, pergolas, a climbing wall, a dance studio and storage facilities. The newly added layer of economic and community-driven activities breathes new life into IJburg. Introducing light production and the creative and working classes will result in a community that functions well and is more outgoing.
The design process is informed by three close-knit basic components: site, theme and design. The site was studied and documented in depth using sketches, photographs and experimental observations. The research data was then analysed, making use of the relevant legislation and maps. The existing types in the planning areas were subjected to close scrutiny. Building form and numbers of units were also considered in the analysis, as were the height, the materials used and the accommodated programme. This last-named was important in determining which facilities were locally lacking and what was needed to improve the neighbourhood. A group-conducted theme study figures prominently in the design process. The theme itself relates to the notion of ‘responsive dwelling’ and the support and infill method. I myself examined literature that relates to such subjects as responsiveness, flexibility, living and working, community and collectivity. In the research group the various case studies were worked up in diagrams and reinterpreted in relation to the responsive dwelling theme.
The design itself was made using countless sketches of floor plans, sections, perspectives and the like. Photoshop was enlisted to make rough collages that give an immediate impression of the feel and/or concept of the design. Many online sources, books and newspapers featuring relevant topics were inspirational for the design. Scale models and volume models were key resources for slotting the design into its context, and for the final design itself.