Nederlands English
2017   2016   2015   2014   2013   2012   2011  

Archiprix op Dutch Design Week

maquette Design and Build, from landscape to roofscape op de DDW taxi.

locatie TU/e Vertigo:

Tentoonstellingen 13 - 29 oktober
Archiprix NL 2017 en Archiprix International Ahmedabad 2017

Integrale presentatie van de Archiprix 2017, de beste afstudeerplannen van de Nederlandse ontwerpopleidingen op het gebied van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Lezingen en discussie dinsdag 24 oktober 15.00 uur,
De relatie tussen een afstudeerplan en een carrière

15.00 welkom en introductie Jacob van Rijs 15.15 presentaties Bart Reuser, Leonie van Buuren, Milad Pallesh, Laura Strähle, aansluitend discussie over de relevantie van het afstudeerwerk voor de carrière van een ontwerper.

17.00 einde discussieprogramma / pauze
17.30 filmvertoning Archiprix Ahmedabad

Archiprix presenteert het beste afstudeerwerk van de Nederlandse masteropleidingen op het gebied van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Dit afstudeerwerk is van onschatbaar belang zowel voor de individuele ontwerper als het vakgebied in zijn totaliteit. Centraal in het debat staat de kwaliteit van het afstuurwerk en de relatie van het afstudeerplan met de plannen die in de beroepspraktijk gerealiseerd worden door Archiprix deelnemers. De geschiedenis van Archiprix leert dat de kwaliteit van het afstudeerwerk zich voortzet in de beroepspraktijk. Veel Archiprix deelnemers realiseren bijzondere projecten. Met een aantal deelnemers wordt besproken hoe afstudeerplannen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het vakgebied en hoe dat in hun eigen carrière gestalte krijgt.

Jacob van Rijs is voorzitter van Archiprix. In 1990 kreeg hij van de Archiprix jury een eervolle vermelding voor zijn afstudeerplan Media-lab. Directeur van MVRDV
Bart Reuser is samen met Marijn Schenk ontwerper van het winnende afstudeerplan Het gelaagde land, Archiprix 2000. Directeur NEXT architects.
Leonie van Buuren werd door de TU Eindhoven geselecteerd voor deelname aan de Archiprix 2017 met haar plan Het spel van de architectonische grammatica, momenteel is ze PDEng Trainee aan de TU/e waarin zij onderzoek verricht naar een slimme, toekomstgerichte woonzorgomgeving voor ouderen met dementie.
Milad Pallesh ontwierp het afstudeerplan Pairi Dæza waarmee hij een eerste prijs in de Archiprix 2016 won. Samen met twee andere Archiprix winnaars vormt hij het bureau workshop.
Laura Strähle ontwierp samen met Ellen Rouwendal het winnende plan van de Archiprix 2017: Design and Build, from landscape to roofscape. Laura werkt bij Powerhouse company en realiseert daarnaast samen met Ellen de tweede fase van het afstudeerproject Design and Build in Kenia.

 

Presentatie van de winnaars, genomineerden en favorieten van de deelnemers van de Archiprix International Ahmedabad 2017, 's werelds beste afstudeerplannen op het gebied van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

organisatie in samenwerking met CASA VertigoLaura Strähle en Ellen Rouwendal winnaars van Archiprix 2017
Design & Build: From Landscape to Roofscape, ontworpen door Laura Strähle en Ellen Rouwendal, TU Delft

In de voormalige koepelgevangenis in Haarlem zijn op zaterdag 17 juni onder grote belangstelling de winnaars bekend gemaakt van de Archiprix 2017. De jury beoordeelde de 26 beste afstudeerprojecten geselecteerd door de Nederlandse ontwerpopleidingen en selecteerde een project voor een eerste prijs en drie projecten voor een eervolle vermelding.

Uit het juryrapport: "Hergebruik is sterk aanwezig, duurzaamheid en klimaatadaptatie zijn onderbelicht in de plannen. Er ligt op dat terrein wel een grote opgave die op korte termijn om een fundamentele aanpak vraagt. Het zou goed zijn als de toolbox van de architect gevuld wordt met de juiste middelen. Daar zou het onderwijs een belangrijke rol in moeten spelen. Dat begint wel door te dringen maar is hier in de toplaag van afstudeerplannen nog niet voldoende zichtbaar." [...] De jury is enthousiast  over de aandacht voor het wonen en ze waardeert de aanwezigheid van een groot aantal maquettes. "Een maquette communiceert de ruimtelijke kwaliteiten van een ontwerp goed en direct [...] het is bijzonder plezierig voor belangstellende om snel inzicht in een ontwerp te krijgen."

Prijzen en vermeldingen

Eerste prijs
Design & Build: From Landscape to Roofscape, ontworpen door Laura Strähle en Ellen Rouwendal, TU Delft (architectuur)
Met de ambitie om positieve ontwikkelingen in gang te zetten in arme gebieden worden kleinschalige interventies ontworpen en uiteindelijk ook gebouwd in Okana in Kenia. Het uitgekiende ontwerp bestaat uit een zelfdragende dakstructuur die op vele manieren geclusterd en ingevuld kan worden. De architectuur ademt een aangename sfeer. Het gedegen onderzoek sluit overtuigend aan op het ontwerp. Het plan is tegelijkertijd spectaculair, relevant en bescheiden. Het bewijst dat met dienende architectuur een groot verschil gemaakt kan worden, de ontwerpsters slagen daarmee op overtuigende wijze in het realiseren van hun ambitie.

Eervolle vermeldingen

A home for the displaced, ontworpen door: Anneloes de Koff, TU Delft (architectuur)
Het plan kent een integrale aanpak van gebruikersonderzoek tot en met de detaillering en het energieconcept. Het ontwerp voorziet in een modulair bouwsysteem dat wordt ingezet voor de huisvesting van asielzoekers in de Van Gendthallen in Amsterdam. Het systeem levert een relevante bijdrage aan de oplossing van het actuele vraagstuk. De inrichting van de hallen is zodanig ontworpen dat een gevarieerde, levendige gemeenschap ontstaat voor verschillende groepen asielzoekers.

Hommage au Borinage, ontworpen door: Giel Sengers, AvB Arnhem (architectuur)
In een persoonlijke zoektocht ontwikkelt de ontwerper een schuilplaats voor langeafstandswandelaars in een van de 1100 terrils (bergen van mijnafval) langs de 220 kilometer lange wandelroute door de Borinage in België. De sfeer van de mijn en de grimmigheid van de streek is voelbaar gemaakt in het onderkomen. Het mysterie van het landschap is goed getroffen.

Ivalo River Sandbanks, ontworpen door: Laura Langridge, TU Delft (architectuur)
Het afstudeerplan presenteert een drietal gebouwen in de uiterwaarden van de Ivalo-rivier in het noorden van Finland. Het ontwerp concentreert zich op het maken van gebouwen in relatie tot de natuur, waar wandelaars tijdelijk kunnen verblijven. Die architectonische opgave wordt prachtig uitgewerkt, met passend gebruik van robuuste materialen.

De jury
De jury bestond dit jaar uit: Andy van den Dobbelsteen (Hoogleraar Climate Design & Sustainability), Karen de Groot (landschapsarchitect / partner Van Paridon x de Groot), Frank Havermans (eigenaar Studio Frank Havermans), Caro van de Venne (architect / partner BARCODE Architects) en Daan Zandbelt (stedenbouwer / rijksadviseur / partner DeZwarteHond.). De secretaris van de jury is Henk van der Veen (Archiprix).
 Prijsuitreiking Archiprix 2017_ 17 juni

Koepelgevangenis _ Haarlem Harmenjansweg 4, 2031 WK Haarlem

Programma
vanaf 13.00 uur inloop 

14.00   Welkom door Jacob van Rijs

14.15   Plannen uitgelicht in debat met deelnemers o.l.v. Berit Ann Roos

15.15   Toelichting van het juryoordeel en prijsuitreiking, plantoelichtingen door de winnaars en uitreiking van de eerste exemplaren van het boek Archiprix 2017 aan de prijswinnaars.  

16.00   Bezichtiging expositie, borrel, bezichtiging koepel en luchtplaats met toelichting plannen voor de koepelgevangenis door Panopticon.

18.00   Einde programma

Jury
De afstudeerplannen van Archiprix 2017 zijn beoordeeld door een jury bestaande uit: Andy van den Dobbelsteen (theorie), Karen de Groot (landschapsarchitectuur), Frank Havermans (architectuur), Caro van de Venne (architectuur) en Daan Zandbelt (stedenbouw)

Publicaties
Archiprix 2017 en Archiprix International Ahmedabad 2017 uitgeverij naioıo, verkoopprijs resp. € 24,95 en € 29,95. De boeken zijn verkrijgbaar tijdens de prijsuitreiking.

Tentoonstelling 
Te bezichtigen op 17 juni van 16.00 – 18.00 uur en op 18 juni van 12.00 – 16.00 uur in de koepel. 

Dag van de Architectuur
De prijsuitreiking en de tentoonstelling vindt plaats in het kader van de landelijke Dag van de Architectuur. Voor Haarlem en de regio heeft het ABC Architectuurcentrum onder de titel ‘Over water en meer’ een uitgebreid programma samengesteld. Zo kunnen geïnteresseerden voorafgaand aan de prijsuitreiking deelnemen aan verschillende rondleidingen. Ook is er een ‘architectonische’ rondvaart over het Spaarne georganiseerd, worden er interessante presentaties gegeven en zijn er openstellingen van bijzondere gebouwen. Voor het gehele programma zie: www.architectuurhaarlem.nl 

Ontwikkeling koepelgevangenis
Stichting Panopticon kocht de koepelgevangenis. Met de komst van het kleinschalige University College Haarlem krijgt het terrein rond de Koepel van Haarlem een nieuw hart. In een gastvrije, multifunctionele setting, rijk aan kunst en cultuur én ondernemerschap. De muren gaan letterlijk open en verwelkomen studenten én Haarlemmers. Meer informatie via www.opendekoepel.nl 

In samenwerking met: stichting Panopticon en ABC Architectuurcentrum Haarlem

 Tentoonstelling Archiprix 2017 TU Delft

  
De Nederlandse opleidingen selecteerden hun beste afstudeerplannen voor de Archiprix 2017. De ontwerpers presenteerden hun plannen in de Bk-EXPO van de faculteit bouwkunde waar ze tot 24 maart 2017 te bezichtigen zijn. In deze periode zal de jury de plannen hier beoordelen. De tentoonstelling is geopend op maandag t/m donderdag tussen 07.00 en 22.00 uur, op vrijdag: van 07.00 tot 19.00 uur TU Delft, faculteit Bouwkunde, Julianalaan 134, Delft. Toegang gratis.