Archiprix Nederland

BEST DUTCH GRADUATION PROJECTS IN ARCHITECTURE, URBANISM, INTERIOR- AND LANDSCAPE ARCHITECTURE

FOLLOW US ON



Suspension of partnerships in Russia Solidarity with Ukraine

Archiprix is shocked by the Russian invasion of Ukraine and empathizes with all those affected by it. We decided to suspend our partnerships in the Russian Federation and Belarus until further notice, in line with the urgent appeal of our government.
We wish to express our solidarity with the people in Ukraine, and we embrace those in the academic communities in Russia who are speaking out against the invasion while courageously continuing to dedicate themselves to peace, dialogue and open cooperation.

 

...

Winnaars Archiprix 2020: Sarina Bleumink, Felipe Chaves Gonzalez, Charlotte van der Woude

10 minuten compilatie prijsuitreiking

De jury maakte op vrijdag 26 juni de winnaars en eervolle vermeldingen bekend van de 40 editie van de Archiprix Nederland. Vanwege de maatregelen die de verspreiding van het corona virus moeten voorkomen was een publiek evenemnt onmogelijk. De bekendmaking vond plaats tijdens een livestream vanuit de tentoonstellingsruimte van Het Nieuwe Instituut waar de afstudeerplannen staan opgesteld. Alleen de deelnemers en de juryleden konden daarbij aanwezig zijn.

De samenstelling van de jury die de afstudeerplannen van de Archiprix 2020 beoordeelde is als volgt: Frans Bevers (interieurarchitectuur), Ira Koers (architectuur), Mascha Onderwater (landschapsarchitectuur), Merel Pit (theorie) en Jeroen Zuidgeest (stedenbouw).

Gedeelde eerste prijs (in alfabetische volgorde)
Living Monument
Sarina Bleumink, AvB Arnhem (architectuur)
Het trefzeker ontworpen en schitterend gepresenteerde plan voor de herbestemming van de aardapplemeelfabriek in Coevorden is een overtuigend voorbeeld van de omgang met herinnering. De ruïne van de fabriek is getransformeerd tot een betekenisvol element in de stad. Het ontwerp is tot in de details en materialisatie zorgvuldig uitgewerkt.

Nature is Under your Feet
Charlotte van der Woude, AvB Amsterdam (landschapsarchitectuur)
Dit plan daalt op een aantal strategisch gekozen locaties in Londen af naar de rivier de Fleet die onzichtbaar onder de stad naar de Theems stroomt. Op elke locatie wordt op zorgvuldige wijze een ingreep ontworpen die het maaiveld in contact brengt met de ondergrondse rivier. Steeds wordt een biotoop gecreëerd voor specifieke planten en dieren. Op die wijze wordt de notie van de natuur onder de stad op treffende wijze in de beleving van de stad ervaarbaar gemaakt.

Permeable Borders
Felipe Chaves Gonzalez, TU-Delft (stedenbouw)
Dit afstudeerplan pakt een even relevante als complexe opgave op. Het doel is om de integratie van kwetsbare bewoners in Rio de Janeiro te verbeteren. De ontwerper slaagt op overtuigende wijze in zijn opzet met het een ontwikkelingsmodel voor de stad, inclusief een realistische en praktische toolkit om de stad te helen. Het voorstel excelleert op het gebied van strategische planning en meta planning.

Eervolle vermeldingen (in alfabetische volgorde)
Achterhuis
Paul Kuipers, AvB Amsterdam (architectuur)
Een fascinerend ontwerp voor een nieuw thuis voor Edward Snowden die sinds 2013 in een totale lockdown en stateloos moet leven. Het is een ruimtelijk manifest om het belang van begrippen als ‘transparency’ en ‘privacy’ te adresseren..

A Sense of Home
Patrick Roegiers, AvB Amsterdam (architectuur)
De ontwerper leeft een poosje met de daklozen en ontwerpt op basis van zijn ervaringen twee voorzieningen die de daklozen ontberen: de Dapperkeuken aan de Dappermarkt en een slaapplaats in de Bedsteeg in de Jordaan.

De tentoonstelling Archiprix 2020, met het werk van alle dertig afstudeerprojecten inclusief maquettes en onderzoeksrapporten is tot 4 oktober te zien in Het Nieuwe Instituut. De tentoonstelling Archiprix International 2019 is in HNI te zien tot 30 augustus.

De publicatie met al het werk Archiprix 2020 is ontworpen door Kai Udema en wordt uitgegeven door nai010. ISBN 978-94-6208-551-0 € 24,95 > meer informatie

meer beelden van de prijsuitreiking op onze international site: hier