Archiprix Nederland

BEST DUTCH GRADUATION PROJECTS IN ARCHITECTURE, URBANISM, INTERIOR- AND LANDSCAPE ARCHITECTURE

FOLLOW US ON



...

Uitslag prijsvraag Nomad Village
oktober 2012

De deelnemers van de Archiprix 2012 werden deze zomer uitgenodigd om deel te nemen aan een speciaal voor hen georganiseerde besloten ideeënprijsvraag Nomand Village. Zeven inzendingen kwamen binnen. De prijs, een mogelijke opdracht tot verdere ontwikkeling van het ontwerp, ging naar Silvia Roxana Palfi, Gustavo Nascimento voor No Made. Alle voorstellen staan nu online. 



Winnende ontwerp No Made van Silvia Roxana Palfi, Gustavo Nascimento

De opgave van de door Archiprix en Edhv in samenwerking met de BrabantBiennale georganiseerde prijsvraag, bestond uit het ontwerpen van units die gebruikt kunnen worden om leegstaande gebouwen of braakliggende terreinen bruikbaar te maken voor (tijdelijk) verblijf. Het diende een gestandaardiseerde unit zijn dan wel units die samengesteld zijn uit gestandaardiseerde componenten. De opgave sluit daarmee aan bij de actuele omstandigheden. Enerzijds is er een groeiende behoefte aan tijdelijke accommodaties, waarbij het begrip tijdelijk zowel kan slaan op enkele dagen als op langere periodes tot enkele jaren. Die behoefte varieert van onderdak bij kortdurende evenementen als festivals tot de grote vraag naar goedkope woonruimte voor starters op de woningmarkt tot tijdelijke werkplekken. Tegelijkertijd is er een grote hoeveelheid locaties beschikbaar voor tijdelijk gebruik. Kantoorgebouwen staan leeg, industriële complexen, maar ook kerken en kloosters staan leeg, al dan niet in afwachting van een definitieve herbestemming. Samen vormen ze een groot reservoir aan tijdelijk beschikbare ruimte.
De Archiprix 2012 deelnemers werden om vernieuwde ontwerpen gevraagd met een hoogwaardige verblijfskwaliteit, waarbij zowel de unit op zich, als de ruimtelijke relatie van de unit met de context in beschouwing moest worden genomen.

De jury bestaande uit Remco van de Craats (ontwerper Eindhoven), Jan van Dijk (architect Eindhoven), Bert Dirrix (architect Eindhoven) en André Roelofsen, (productontwikkelaar Amsterdam) beoordeelde zeven inzendingen.




Anywhere I roam van Kim Verhoeven
Geïnspireerd op de leefwijze van de Toearegs (een nomadische berberstam) is een serie modules ontwikkeld die voorzien in alle basisbehoeften van tijdelijk verblijf. Uitgangspunt van het ontwerp is de gebruiker optimaal bewust te maken van de condities die horen bij het ware nomadische bestaan waarbij zelfvoorzienendheid en duurzaamheid essentiële elementen zijn. (pdf van de inzending)



Bed and Dine van Herman Zonderland
Het plan beoogt de stedeling en de stadsnomade nader tot elkaar te brengen door braakliggende terreinen in de binnenstad te benutten voor het tijdelijk verblijf door stadsnomaden. Deze kunnen daar een kamp opslaan van hergebruikte caravans, strandhuisjes, woonwagens. Bed en Dine blijft dicht bij het idee van vrijheid van denken en biedt ook de meeste ruimte voor initiatief van de gebruiker zelf. Met zijn ontwerp stelt Zonderland de prijsvraag zelf ter discussie door zich hardop af te vragen of het werkelijk nodig is om een ontwerp voor een unit te maken, terwijl dergelijke units (caravan, tent) reeds lange tijd beproefd zijn en nog steeds zeer succesvol zijn. (pdf van de inzending)



Een huis van een kast van Beerd Gieteling, Jeroen van Aerle, Philippe Rol
Gestandaardiseerde goedkope zware metalen stellingkasten vormen de basiscomponenten van dit plan. Verschillende configuraties van de toevoeging van transparante, dichte of isolerende componenten maken de kasten tot basismateriaal voor tijdelijke units. Deze benadering is gekozen om de gebruiker een grote mate van flexibiliteit te bieden en om goed te kunnen inspelen op de specifieke context waarin de units opgebouwd worden. (pdf van de inzending)



FRAMED van Daniëlle Bakkes, Rudi Koster
De units worden opgebouwd uit L-vormige prefab elementen die op hun beurt bestaan uit gebundelde multiplex elementen. De kleine basisunits kunnen gemakkelijk getransporteerd worden en passen door een deur. Ze kunnen zonder gereedschap met behulp van pvc buizen gekoppeld worden en er kan een breed scala aan plug-in  elementen aan toegevoegd worden. Van zitelementen tot sanitair en keuken. (pdf van de inzending)



Framing the urban Nomad van Joëll Thepen, Andreas Lambrinos
Geheel kartonnen units van 3 bij 3 meter worden in een frame van steigerbuizen geplaatst. Het is de bedoeling om op deze wijze een dynamische karakteristieke toevoeging te realiseren binnen de bestaande context, die kan varieren van een nieuwbouwwijk tot een fabriekscomplex. Met behulp van een app op de mobiele telefoon kan de gebruiker een gewenste configuratie kan samenstellen. (pdf van de inzending)



No Made van Silvia Roxana Palfi, Gustavo Nascimento
No made is bedoeld als een flexibel systeem waarmee zelfvoorzienende nederzettingen te realseren zijn in uiteenlopende configuraties. Het systeem bestaat uit een standaard platform container van 2,5 bij 6 meter waarop een portaal en units verankerd kunnen worden. Het portaal herbergt de entree, circulatieruimte en verzorgt de lichttoetreding. De lichtgewicht units met woonruimte, sanitair en dergelijke kunnen aan weerszijden aan het portaal gekoppeld worden. (pdf van de inzending)



Waste Containers van Ard Hoksbergen
Omdat het duurder is om een gebruikte container weer terug te transporteren staat de haven vol ongebruikte, lege containers. Door deze aan een zijde te voorzien van glas en er een prefab inbouwpakket in te schuiven ontstaat een goedkope woonunit. (pdf van de inzending)

Na de plannen aanschouwd te hebben constateerde de jury dat de ingezonden plannen een breed spectrum aan ideeën presenteren. Er is volgens haar sprake van veel bruikbare ideeën maar niet van een compleet nieuwe visie op de opgave, de jury denkt dat een multidisciplinaire aanpak zou kunnen leiden tot kleurrijker en vernieuwender oplossingen. Na rijp beraad besloot de jury de prijs toe te kennen aan No Made ontworpen door Silvia Roxana Palfi en Gustavo Nascimento omdat dit voorstel het beste voldoet aan de gestelde eisen. Het slimme concept biedt een mooie architectonische oplossing, het plan spreekt in beelden. Het sterke basisconcept biedt een goed uitgangspunt voor verdere ontwikkeling.

NIEUWSARCHIEF

2016-11-21