Archiprix Nederland

BEST DUTCH GRADUATION PROJECTS IN ARCHITECTURE, URBANISM, INTERIOR- AND LANDSCAPE ARCHITECTURE

FOLLOW US ON



...

Polaroid Performance Factory Enschede

In samenwerking met Archiprix heeft corporatie Domijn in Enschede een besloten ideeënprijsvraag georganiseerd voor architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten uit de Archiprix lichting 2011 en hun persoonlijke netwerk.



De opgave van de besloten prijsvraag betreft de organische ontwikkeling van het voormalige Polaroid-complex tot een binnenstedelijk smeltkroes van cultuur, sport, maatschappelijk ondernemen en onderwijs. Naast ontwerpen van goede landschappelijke, stedenbouwkundige en architectonische kaders worden aan de teams voorstellen gevraagd voor een beheersbaar proces van programmatische, planeconomische en ruimtelijke waardeontwikkeling. De opgave wordt daarom door multidisciplinaire teams uitgewerkt.

Op 6 juni vond in een voormalige fabriekshal op het Polaroid-terrein de kick off plaats. In de ochtend hebben corporatie, gemeente en monumentenzorg de opgave toegelicht. In het middagprogramma is door Liesbeth Jansen, Matthijs Bouw, Hans Karssenberg en Marco Broekman vanuit verschillende invalshoeken op procesmatige gebiedsontwikkeling en de specifieke opgave gereflecteerd. De dag heeft het brede spectrum waarin deze opgave zich bevindt blootgelegd, van een concreet PvE tot aan de rol van de ontwerper in de organische gebiedsontwikkeling.

In het ontwerpproces zijn ijkpunten aangebracht waarin de ontwerpteams hun plan aan de experts kunnen presenteren. De uitslag van de prijsvraag wordt begin november bekend gemaakt. Aan het winnende team wordt, afhankelijk van de kwaliteit van de inzendingen, een vervolgopdracht gegeven.

tekst Bas van Vlaenderen - foto Arjan van Ruyven
 

NIEUWSARCHIEF

2016-11-21