Nederlands English

Beweging van de bibliotheek door de markt
Beweging van de bibliotheek door de markt

Hoofdelementen: ruïnes, bibliotheek en marktgebouw
Hoofdelementen: ruïnes, bibliotheek en marktgebouw

Plattegrond
Plattegrond

Langsdoorsnede
Langsdoorsnede

Gevel aan de calle de la Ribera
Gevel aan de calle de la Ribera

Principedoorsnede Gebruikte materialen gevelbekleding: Jatoba planken beglazing: kozijnloos glas trappen en bordessen: kops Lariks gevulcaniseerd vloer: gekleurd en grijs cement gietvloer plafond: naadloos wit, geïntegreerde verlichting
Principedoorsnede Gebruikte materialen gevelbekleding: Jatoba planken beglazing: kozijnloos glas trappen en bordessen: kops Lariks gevulcaniseerd vloer: gekleurd en grijs cement gietvloer plafond: naadloos wit, geïntegreerde verlichting




PROJECTINDEX
 
URBAN SUBSTRATE, A PUBLIC LIBRARY IN BARCELONA
Rotterdamse Academie van Bouwkunst
ARCHITECTURE

De nieuwe bibliotheek is ontworpen in het voormalige marktgebouw Mercat del Born, een monument uit 1875 en de eerste grote staalconstructie in Barcelona. Het gebouw verloor in 1971 zijn functie en staat sindsdien leeg. In 1997 is een ontwerpprijsvraag uitgeschreven voor de nieuwe hoofdvestiging van de openbare bibliotheek in de Mercat del Born, die werd gewonnen door de locale architect Rafael de Caceras. De hal is gebouwd bovenop ruïnes van de 17e en 18e eeuwse stad. Bij de start van de bouw werden deze stadsresten ontdekt die cultureel en historisch gezien van grote waarde zijn. Met het behoud ervan kon het bibliotheekontwerp niet meer uitgevoerd worden en is de bouw geannuleerd. De naam Urban Substrate verwijst naar de condities van de ondergrond van Mercat del Born.
Juist de gevonden ruines zijn een extra sterke reden om deze plaats bij te laten dragen aan de culturele ontwikkeling van de stad en haar inwoners. Het was dan ook het beste idee ooit om hier de nieuwe bibliotheek te maken. Het project 'Urban Substrate' doet daar dan ook een nieuw voorstel voor. Een bibliotheek is bij uitstek onderdeel van de geschiedenis. De nieuwe bibliotheek bestaat uit een lichaam dat beweegt tussen de historische lagen. Het gebouw vormt een langgerekt volume dat door de voormalige markthal slingert en de hoogtepunten uit de verschillende historische lagen toont. De verschillende bibliotheekfuncties zijn langs deze route geplaatst. Het interieur verandert continu en overal is het uitzicht anders. Dit uitzicht en de afstand tot de historische bezienswaardigheden vormen de leidraad voor de situering van de functies. De entrees en de meest drukbezochte ruimtes zijn naast de opgravingen geplaatst terwijl op grotere afstand de functies rustiger en eenzijdiger worden.
De promenadevorm waarin de bibliotheekfuncties zijn gegoten past bij de bibliotheek van vandaag en morgen met haar gedigitaliseerde collectie. Deze bibliotheek biedt zowel boeken als de laatste technologie in een comfortabele en stimulerende omgeving. De gebouwtechniek is een belangrijk onderdeel van dit plan. De constructieve oplossing zorgt ervoor dat het gebouw de historische ondergrond zo min mogelijk raakt, terwijl de gevels van de bibliotheek nagenoeg volledig transparant zijn. Binnen de bibliotheek beleef je eigenlijk vooral de buitenkant, de spectaculaire ruimtelijke kwaliteit van de Mercat del Born, zijn prachtige staalstructuur, de historische ruïnes en soms een stukje van de omliggende stad.