Nederlands English

Hoofdentree met expositieruimte
Hoofdentree met expositieruimte

Het museum in de voormalige muurzone
Het museum in de voormalige muurzone

's Nachts geeft het museum licht
's Nachts geeft het museum licht

Langsdoorsnede evenwijdig aan de voormalige muur
Langsdoorsnede evenwijdig aan de voormalige muur

Interieur
Interieur




PROJECTINDEX
 
MUSEUM OF WRITINGS, BERLIN
Technische Universiteit Delft
ARCHITECTURE

'The empty spaces that define its figure are the places that best represent our civilization in its unconscious, multiple becoming. These urban amnesias are not only waiting to be filled with things, they are living spaces to be filled in with meanings.' [Land&Scape Series: Walkscapes, Fransesco Careri]
In de Bernauerstrasse, op de grens tussen Mitte en Wedding bevinden zich tussen voormalig gebied van de Russen en de geallieerden, talloze en zeer expressieve sporen van de muur. Langs een reeks bouwblokken tussen het Nordbahnhof en het Mauerpark zijn de voormalige binnenruimten van de bouwblokken veranderd in buitenruimten, terwijl oude funderingen 'lege ruimte' zijn geworden.
Op deze specifieke locatie vond meer verzet plaats dan op enig andere plaats in Berlijn. Auto's botsten er tegen de muur, een kerk werd er gesloopt en mensen sprongen er uit ramen of groeven tunnels om te ontsnappen naar het Westen. Tegenwoordig vormt de strip op zijn eigen kenmerkende wijze nog steeds een leegte in de stedelijke context. Binnen deze zone zijn Oost- en West Berlijn nog steeds gescheiden.
Gesitueerd op deze intrigerende locatie is het de bedoeling van dit ontwerpproject om op basis van de sporen uit de Koude Oorlog een nieuwe laag te ontwerpen. De synergie van de oude en de nieuwe lagen moet vervolgens leiden tot een nieuwe interpretatie van de plek. Het ontwerp bestaat uit een culturele strip die Oost en West verbindt en bestaat afwisselend uit plekken voor evenementen en stilte.
Het museum herbergt geschriften over de Berlijnse Muur en zijn manifestatie in het verleden, heden en toekomst. Het gaat vooral over de herinneringen, gedachten en emoties van mensen. De wandeling van de bezoekers door het complex kan beschouwd worden als een interactieve activiteit van lezen, denken, onderzoeken, spelen en kijken. Het ontwerp is zowel parallel aan de Muur als loodrecht erop georiënteerd, waarmee het aan de ene kant de Oost-West relatie benadrukt en aan de andere kant de loop van de voormalige Muur door het terrein volgt. Als men in het museum dieper ondergronds gaat worden de noties van ruimte specifieker, net als de inhoud van de geschriften. De belangrijkste elementen die de meervoudige interpretatie faciliteren zijn de museale ruimten, de lichtpenetratie zowel overdag als 's nachts en tenslotte de ruwe en gladde bouwmaterialen.