Nederlands English

Vogelvluchtperspectief
Vogelvluchtperspectief

Regio Amsterdam-Almere met locatie Nieuw Pampus. Stedenbouwkundig concept: 1 Nieuw Pampus, 2 Pampus
Regio Amsterdam-Almere met locatie Nieuw Pampus. Stedenbouwkundig concept: 1 Nieuw Pampus, 2 Pampus


Isometrieën van links naar rechts: 'Trappen-Huis', 'Blok-Huis', Rijtjes-Huis', 'Boot-Huis' en 'Zeil-Huis'
Isometrieën van links naar rechts: 'Trappen-Huis', 'Blok-Huis', Rijtjes-Huis', 'Boot-Huis' en 'Zeil-Huis'

Plattegronden: waterniveau, kadeniveau en dakniveau. 1 Trappen-Huis, 2 Blok-Huis, 3 Rijtjes-Huis, 4 Boot-Huis, 5 Zeil-Huis, 6 Paviljoen met café, 7 Terras, 8 Brug.
Plattegronden: waterniveau, kadeniveau en dakniveau. 1 Trappen-Huis, 2 Blok-Huis, 3 Rijtjes-Huis, 4 Boot-Huis, 5 Zeil-Huis, 6 Paviljoen met café, 7 Terras, 8 Brug.

Perspectief vanaf de centrale as
Perspectief vanaf de centrale as

Vogelvluchtperspectief op dakniveau
Vogelvluchtperspectief op dakniveau

Perspectief vanaf waterniveau
Perspectief vanaf waterniveau




PROJECTINDEX
 
PUSHING THE ENVELOPE
Technische Universiteit Eindhoven
ARCHITECTURE

Een wooncomplex met zeilschool in het IJmeer.
De ambitie van Nederland om in 2028 de Olympische Spelen te organiseren vormt de aanleiding voor het plan. Als centrum voor de Spelen is in het IJmeer het eiland Nieuw Pampus ontworpen. Het laat zien welke ruimtelijke en infrastructurele consequenties het organiseren van de Spelen in Nederland zouden kunnen hebben. Het uitgangspunt voor de planvorming is een 'docking' principe waarbij alle gebouwen als schepen zijn aangemeerd aan een centrale kade, elk gebouw grenst aan één zijde aan de openbare centrale as van het eiland.
Pushing the Envelope richt zich vooral op de functie van het eiland ná de Spelen. Om optimaal te profiteren van de kwaliteiten van de plek is gekozen voor een maritiem wooncomplex in combinatie met een zeilschool. De uitdaging is om een overtuigend plan te ontwerpen dat mensen overhaalt om te gaan wonen op een lege plek waar helemaal niets is behalve water. De architectuur speelt daarin een belangrijke rol. Op grond van de basiskwaliteiten van de plek is een concept ontwikkeld waarin het water, het uitzicht, het zonlicht en de wind zó geïntegreerd zijn dat iedere woning kan profiteren van deze basiskwaliteiten. Daarnaast is gestreefd naar verscheidenheid en diversiteit in de ruimtelijke opzet van de woningen en onderzocht hoe dit streven tot uitdrukking is te brengen in de collectieve context van het eiland. Het resultaat bestaat uit het ontwerp van een krachtige, rigide envelop met een hellend motief dat voor iedere woning uitzicht op het meer mogelijk maakt.
Binnen de envelop zijn vervolgens een viertal zeer diverse woningtypen en een zeilschool uitgewerkt op basis van een aantal spelregels. Deze waarborgen de ruimtelijke en contextuele kwaliteiten van de woningen en spreken tegelijkertijd een gemeenschappelijke taal. De volgende spelregels gelden voor alle woningen: 1. De envelop dient als basis; 2. Alleen ter plaatse van de entree en het dakterras is ponsen van de envelop toegestaan; 3. Iedere woning heeft een grote berging die toegang geeft tot het waterniveau; 4. De interne configuratie geschiedt door middel van het plaatsen van gesloten dozen, die intieme functies zoals slaap- en badkamers herbergen. De ruimte die overbijft vormt de open leefruimte. 5. Iedere woning is minimaal op één plek doorkijkbaar in de hoogte, diepte en breedte. De spelregels leidden tot vijf typen: het trappen-, blok-, rijtjes-, boot-, en zeil-huis.
De uiterlijke verschijningsvorm van de envelop is een resultante van het inwendige woonprogramma enerzijds en het karakter en de schaal van de plek anderzijds. De positionering en de dimensionering van de open en gesloten geveldelen is een directe afgeleide van de interne configuratie van de achterliggende woning en wordt zodoende per woning als een uniek DNA-patroon zichtbaar in de gevel. Door de krachtige lijnen van de envelop oogt het gebouw massief; het benadrukt het collectieve. Tegelijkertijd is de detaillering van de envelop heel verfijnd, het patroon van de gevelpanelen exposeert het individuele.