Nederlands English

Axonometrisch projectie van de inpassing van het stadsklooster met bestaande open plekken binnen de stad. 1 De Tussenkamer 2 De Eetzaal 3 De Tuinkamer 4 De Massieve kamer 5 De Werkplaats 6 De Zaal 7 De Dakkamers
Axonometrisch projectie van de inpassing van het stadsklooster met bestaande open plekken binnen de stad. 1 De Tussenkamer 2 De Eetzaal 3 De Tuinkamer 4 De Massieve kamer 5 De Werkplaats 6 De Zaal 7 De Dakkamers

De Tussenkamer. Doorsnede van de doorgang van de drukke straat naar de rust van het bestaande groene binnenhof. Door middel van klimijzers is de bovenliggende private verblijfsruimte te bereiken waar een individu zich voor een korte of langere periode kan terugtrekken.
De Tussenkamer. Doorsnede van de doorgang van de drukke straat naar de rust van het bestaande groene binnenhof. Door middel van klimijzers is de bovenliggende private verblijfsruimte te bereiken waar een individu zich voor een korte of langere periode kan terugtrekken.

De Werkplaats. Doorsnede van De Werkplaats waar individueel of in groepsverband bijvoorbeeld kan worden geschilderd, gebeeldhouwd of andere vormen van ambacht bedreven kunnen worden. De gang die zich aan de rechterzijde bevindt biedt voorbijgangers de mogelijkheid om plaats te nemen en te kijken naar hoe bijvoorbeeld de beeldhouwer te werk gaat.
De Werkplaats. Doorsnede van De Werkplaats waar individueel of in groepsverband bijvoorbeeld kan worden geschilderd, gebeeldhouwd of andere vormen van ambacht bedreven kunnen worden. De gang die zich aan de rechterzijde bevindt biedt voorbijgangers de mogelijkheid om plaats te nemen en te kijken naar hoe bijvoorbeeld de beeldhouwer te werk gaat.

De Werkplaats. Exterieur met de overgang van de strooistenen in het bestaande straatwerk naar de daadwerkelijke manifestatie van de gang en zijn entree. De gang leidt voorbijgangers langs de werkplaats.
De Werkplaats. Exterieur met de overgang van de strooistenen in het bestaande straatwerk naar de daadwerkelijke manifestatie van de gang en zijn entree. De gang leidt voorbijgangers langs de werkplaats.

De werkplaats interieur
De werkplaats interieur

De Zaal. Doorsnede van De Zaal welke geschikt is voor meervoudig gebruik. Overdag kan men bijvoorbeeld plaats nemen op één van de banken om even tot rust te komen of ‘s avonds in groepsverband te komen luisteren naar een vioolconcert. De opening in het dak laat de regen of zonlicht vallen op de vijver en geeft zo, afhankelijk van de weersomstandigheden, steeds een andere zintuiglijke beleving.
De Zaal. Doorsnede van De Zaal welke geschikt is voor meervoudig gebruik. Overdag kan men bijvoorbeeld plaats nemen op één van de banken om even tot rust te komen of ‘s avonds in groepsverband te komen luisteren naar een vioolconcert. De opening in het dak laat de regen of zonlicht vallen op de vijver en geeft zo, afhankelijk van de weersomstandigheden, steeds een andere zintuiglijke beleving.

De Dakkamers. Impressie van de centrale gang die over het dak van het bestaande appartementengebouw loopt langs de individuele dakkamers. De Dakkamers bieden de mogelijkheid om je alleen terug te trekken. Rond de daktuin zijn er plekken om bij elkaar te komen en kan bijvoorbeeld de hectiek van de stad op afstand ervaren worden terwijl deze beneden door blijft razen.
De Dakkamers. Impressie van de centrale gang die over het dak van het bestaande appartementengebouw loopt langs de individuele dakkamers. De Dakkamers bieden de mogelijkheid om je alleen terug te trekken. Rond de daktuin zijn er plekken om bij elkaar te komen en kan bijvoorbeeld de hectiek van de stad op afstand ervaren worden terwijl deze beneden door blijft razen.

Detail van de overgang van de bakstenen ter plaatse van de entree van een contemplatief gebouw naar de bestrating van de bestaande stad. De bakstenen vloerafwerking gaat over in strooistenen die verwerkt zijn in de bestaande bestrating en legt zo de verbinding naar het volgende gebouw binnen het netwerk.
Detail van de overgang van de bakstenen ter plaatse van de entree van een contemplatief gebouw naar de bestrating van de bestaande stad. De bakstenen vloerafwerking gaat over in strooistenen die verwerkt zijn in de bestaande bestrating en legt zo de verbinding naar het volgende gebouw binnen het netwerk.




PROJECTINDEX
 
STADSKLOOSTER ROTTERDAM, EEN STEDELIJKE RETRAITE
Rotterdamse Academie van Bouwkunst
ARCHITECTURE

Een schaduwnetwerk van contemplatieve ruimten biedt een mogelijkheid om de stedelijke hectiek van Rotterdam te ontvluchten.
Het project Stadsklooster Rotterdam voegt een nieuw netwerk toe aan de bestaande netwerken van autowegen, voetpaden en tramsporen van de stad. Niet een netwerk van jachtigheid, impulsen en verleidingen, maar een netwerk voor stilte, rust en bezinning. Het netwerk van deze schaduwstad verbindt een serie van contemplatieve ruimten als tegenwicht voor de hectiek waaraan momenteel geen ontsnappen mogelijk is. Zo zit ik op het Binnenwegplein, middenin Rotterdam op een bankje m'n patatje te eten van de Bram Ladage. Achter mij brult een T-rex uit de speakers van de Mediamarkt, voor mij toont een schreeuwende verkoopster de nieuwe modecollectie aan het voorbij lopend publiek.
De stad groeit. Steeds meer mensen trekken naar de grote stad voor werk, educatie, cultuur, een sociaal leven enz. Volgens Unicef zal in 2050 naar verwachting wereldwijd 70% van de mensen in de stad wonen. De stad biedt mensen allerlei kansen en mogelijkheden, maar de stad die ongebreideld groeit is ook een hectische en onrustige plek. Door de almaar groeiende populatie neemt de overlast van geluid, licht, drukte en vervuiling toe. Onderzoek van de medische faculteit te Mannheim toont aan dat er een relatie bestaat tussen het leven in de stad en stress, met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen als gevolg. Het verzuim door stress-gerelateerde klachten kost op jaarbasis naar schatting 1,8 miljard euro. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in hun actieplan 2013-2020 stress zelfs uitgeroepen tot een van de belangrijkste gezondheidsrisico’s voor de komende jaren.
Mijn toevoeging aan de stad is een nieuwe typologie gebaseerd op het klooster als gebouwtype. De kloostergang fungeert als verbindend element tussen een reeks van contemplatieve ruimten verspreid over de stad. Ze zijn gewijd aan functies die zijn geïnspireerd op traditionele kloosteractiviteiten. Ze bieden de stedeling een plek om zich terug te trekken, een plek om te werken of een plek om met gelijkgestemden bij elkaar te komen. Voor dit project is een speciale handgevormde baksteen ontwikkeld met een eigen afmeting en moduulmaat. De baksteen is consequent toegepast in gevels en bestrating van het hele Stadsklooster. Dit zorgt niet alleen voor een tactiele identiteit en herkenbaarheid maar de richting van het metselwerk begeleidt ook de bezoeker op zijn tocht naar rust en bezinning.
Verborgen ingeklemd tussen twee gebouwen verblijf ik weg van de stad. Met het zware luik achter me gesloten is er niemand die me kan storen. Het enige contact dat ik heb met de buitenwereld is het zonlicht dat me ‘s ochtends wakker schijnt door het ronde raam en de vogels die ik voorbij zie vliegen als ik naar boven kijk. Geen geluid, geen mensen, geen drukte. Rust, gewoon rust.