Nederlands English


Het IVMV ingemonteerd in de situatie
Het IVMV ingemonteerd in de situatie

Doorsnede
Doorsnede

Laag 4 hotel
Laag 4 hotel


Vide, lobby
Vide, lobby

Restaurant
Restaurant

Laag 2 medische zorg rond de cliënt
Laag 2 medische zorg rond de cliënt




PROJECTINDEX
 
INSTITUUT VOOR MENSELIJKE VOORTPLANTING
Amsterdam University of the Arts
ARCHITECTURE

Er zijn gebouwen voor alle maatschappelijke functies maar er bestaat geen apart gebouw voor onderzoek en begeleiding van nieuw menselijk leven. Dit valt momenteel onder een gewoon ziekenhuis terwijl het met ziekte niets van doen heeft. Om die reden én gezien de toenemende specialisatie en de daarbij behorende samenwerkingsverbanden van ziekenhuizen, is het tijd voor een apart gebouw waarin alles is ondergebracht dat met het ontstaan van nieuw menselijk leven te maken heeft.
Het instituut is gesitueerd op de plaats van de 'Six-haven' aan de IJ-oever van Amsterdam Noord. Een fantastische, opvallende en goed ontsloten locatie die onderdeel is van een recreatieve 'groene lob' naar het centrum van Amsterdam. Deze is onder het gebouw doorgezet in een golvend landschap met de publieke functies.
De verkeersstromen die door het gebouw lopen zijn opgesplitst in conceptie, zwangerschap, geboorte en personeel. Deze worden geleid door tubes die op het maaiveld beginnen. De tubes vormen samen met de servicelagen een vrij indeelbaar casco dat dient als constructieve basis van het gebouw. De routes leiden direct naar de verschillende functies die in het gebouw gehuisvest zijn.
Op het dak bevindt zich, in een oase van rust, het hotel met persoonlijk ingerichte kamers en appartementen voor de bevalling en de kraamtijd. Het verplegend personeel komt hier aan de deur. Op de medische laag wordt gewerkt aan het welzijn van de klant/patiënt. Daar zijn behandelruimten, onderzoeksruimten en dokterkamers gerangschikt rondom de klant.
Op de twee service lagen die zich onder en boven de medische laag bevinden, zijn alle niet-klantgebonden faciliteiten zoals de laboratoria, de apotheken en de bibliotheek ondergebracht en er is ruimte voor parkeren. Deze twee lagen maken het constructief mogelijk om slechts 8 kolommen te gebruiken op de medische laag. Zo ontstaat een vrij indeelbare plattegrond. Door deze opzet kan het gebouw transformeren en muteren, om tegemoet te komen aan de ontwikkeling van de gehuisveste functies onder invloed van nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen