Nederlands English

Perspectief vanuit de Keizersgracht richting de Regent
Perspectief vanuit de Keizersgracht richting de Regent

Locatie Terrein Fens
Locatie Terrein Fens

Situatie
Situatie


Plattegronden begane grond en eerste verdieping
Plattegronden begane grond en eerste verdieping

Perspectief vanuit de Kleine Berg richting het Hooghuis
Perspectief vanuit de Kleine Berg richting het Hooghuis


Concept
Concept
PROJECTINDEX
 
TERREIN FENS
Technische Universiteit Eindhoven
ARCHITECTURE

Eindhoven is een stad van eilanden, afzonderlijke gebieden die geïsoleerd zijn ten opzichte van elkaar. Om de monotone Eindhovense binnenstad en de gevarieerde historische centrumwijk de Bergen beter op elkaar te betrekken is een ingreep ontworpen op terrein Fens, een parkeerterrein gelegen op het grensvlak van de twee.
Door op alle mogelijke manieren te reageren op gegevenheden uit de directe omgeving en in te spelen op de rol die de plek in de stad kan en moet vervullen, ontstaat er een schakeling van twee gebouwen die duidelijk bemiddelen tussen de verschillende krachten die op de plek werken.
Zo worden onder andere relaties gezocht met omgevende hoogbouwelementen. Een winkel en café-restaurant met daarboven diverse woningtypes in het ene bouwvolume en een galerie in het andere bouwvolume representeren de ontmoeting van de twee gebieden. Een natuurlijk hoogteverschil dat op de plek aanwezig is wordt benut. Tevens krijgen twee aanloopstraten een beëindiging op de plek, zodat ze samen een bajonet vormen die het in elkaar grijpen van de gebieden symboliseert.
De architectuur wordt ingezet als middel om uitdrukking te geven aan deze doelstelling. Elk aspect, van de grootste stedelijke schaal, tot in het kleinste detail komt hierbij aan bod, zodat op elk niveau van het gebouw een wisselwerking met de omgeving ontstaat.
Mijns inziens moet een gebouw in de stad inspelen en reageren op aanwezige kenmerken, en zo verborgen kwaliteiten van een plek bloot leggen. De situatie kan vervolgens worden hergewaardeerd tot een plaats met een grotere importantie.
Een goed voorbeeld hiervan is 'Grauw beeld blind' van Remy Zaugg. Dit kunstwerk vormt een inspiratiebron bij de ontwikkeling van het ontwerp. Ik streef naar het meest krachtige, heldere, sobere en van opsmuk ontdane beeld om het gewenste effect te bewerkstelligen. Dit gebeurt door een perfectionistische uitwerking tot op detailniveau.