Nederlands English

3D-Exploded
3D-Exploded

Conglomeratie
Conglomeratie

Plattegrond, doorsneden
Plattegrond, doorsneden

Nachtmontage
Nachtmontage

Sauna
Sauna

Pantry
Pantry

Gastenkamer
Gastenkamer




PROJECTINDEX
 
ARCHIEF ST. A
Technische Universiteit Eindhoven
ARCHITECTURE

Archief St. A geeft antwoord op de vraag hoe een nationaal kloosterarchief in een bestaand kloosterlandschap is in te passen en hoe een nieuw functioneel programma georganiseerd kan worden in een ruimtelijk ontwerp. Archief St. A biedt een nieuw perspectief voor de voortgaande secularisatie en is tevens een pleidooi om de herinnering aan het klooster in leven te houden.
‘...De herinnering aan het kloosterleven wordt langzaam uitgewist. Door secularisatie en ontkerkelijking verdwijnen er langzaam vele kloosterordes en daarmee ook hun (im)materiële geschiedenis. Om dit niet verloren te laten gaan is het noodzakelijk om deze culturele collecties te conserveren, te centraliseren en toegankelijk te maken voor het publiek. Dit gebeurt in een nationaal kloosterarchief welke gepositioneerd wordt bij het oudste bewoonde klooster van Nederland: de Orde der Kruisheren te Sint Agatha...’
Landschap Het nieuw te bouwen kloosterarchief is buiten de muren van het klooster gepositioneerd, het maakt deel uit van een publieke tuin. Hierdoor ontstaan nieuwe relaties tussen het kloosterweefsel en het landschap. Deze buitenplaatsing is complementair. De nieuwbouw komt tot stand dankzij het bestaande en het bestaande heeft de nieuwbouw nodig om zich te voorzien van een nieuwe betekenis binnen de huidige maatschappelijke ontwikkeling.
Architectuur De interactie tussen de verschillende gebruikersgroepen staat in het ontwerp centraal. De passant ervaart het gebouw visueel. De bezoeker bekijkt, beluistert en voelt het gebouw van binnen. De gast overnacht en slaapt dicht bij de herinneringen van het klooster. De ruimtelijke structuur van het gebouw biedt al deze gebruikers momenten van contact die uitnodigen om de verborgen wereld te gaan exploreren. Een iele laag zwart polyurethaan en glas dat strak in het geveloppervlak ligt omhullen het totale gebouw. Zij vormen samen een sensuele, licht glanzende huid. Met minimale middelen wordt een zo abstract mogelijk object secuur op de bestaande landschappelijke structuur aangetakt.
Klooster typologie Het gebouw is op te vatten als een transformatie van het traditionele kloostertype. Het klooster is binnenste buiten gekeerd. De binnenhof wordt perifeer. Het kloosterprogramma dat georganiseerd is rond een centrale hof is getransformeerd tot een lange lijn in het landschap. Holtes delen het lange lint op. Zij vormen momenten van stilstand in een gebouw dat gekenmerkt wordt door beweging. Het zijn momenten tussen hemel en aarde, ingepakt in Corten staal. Zij krijgen in de loop der tijd een oranje kleur. Deze verwijzing naar het proces van aftakeling legt een subtiele verbinding met de archiefruimten. De objecten in de archieven krijgen door aftakeling eveneens een grotere schoonheid en een grotere betekenis. Het grootse deel van het programma ligt ingegraven in de aarde. Pas bij de benadering van het object ontvouwt zich een verholen onderwereld. Dit spel van verwachting en het onverwachte, van grijpbaarheid en het ongrijpbare zorgt voor een aanhoudend contact met de architectuur. Deze tactiek van vervreemding dient als inzet voor een meer specifieke hechting aan de plek en aan de waardevolle herinneringen van het klooster. Dit ontwerp beoogt niet een directe leesbaarheid maar juist gelaagdheid die wisselende, intense ruimtelijke ervaringen biedt.