Nederlands English

Woning eerste fase (rechts) tweede fase (links)
Woning eerste fase (rechts) tweede fase (links)

Impressie straatbeeld met marktplaats en wijkcentrum
Impressie straatbeeld met marktplaats en wijkcentrum

Stedebouwkundige opzet
Stedebouwkundige opzet

Doorsnede met wateropslag, open entresol en ventilatie door dak
Doorsnede met wateropslag, open entresol en ventilatie door dak

Plattegrond
Plattegrond

Opbouw woning
Opbouw woning

Waterplaats
Waterplaats

Marktplaats
Marktplaats
PROJECTINDEX
 
DUURZAME, ZELFREDZAME EN BETAALBARE HUISVESTING
Technische Universiteit Delft
ARCHITECTURE

voor de urban poor in Phnom Penh
Een wijk midden in Phnom Penh wordt van de ene op de andere dag ontruimd. De mensen worden met trucks naar een stuk land ongeveer 15 km van het centrum gebracht. De bewoners die voorheen met een inkomen van één tot twee dollar per dag hun gezin net konden onderhouden wonen nu ver van de werkgelegenheid en de vele voorzieningen in de stad.
Dit plan betreft een nieuwe wijk voor deze 100 families. Van groot belang bij deze reële opgave is de zelfredzaamheid van de 'community' op het gebied van economie, drinkwater en voorzieningen. De woon-werk woningen met een eigen toilet, de marktplaats en de waterplaatsen zijn daarvoor essentieel. Het ontwerp is gebaseerd op de Cambodjaanse culturele waarden, beschikbare bouwtechnieken, locale klimatologische aspecten én de toekomstige groei van de wijk. De wijk zou in de toekomst het dubbele aantal families kunnen huisvesten. De constructie van de woningen is daarom berekend op een extra woonlaag. De panelen in de gevels zijn door de bewoners vrij in te delen. Zo kunnen bijvoorbeeld materialen uit de vorige woning worden hergebruikt in de nieuwe woning. De mogelijkheden van het bouwen met bamboe worden in dit plan optimaal benut. De waterplaats en de marktplaats zijn ontworpen als bijzondere wijkelementen waarin de verschillende mogelijkheden van het bouwen met bamboe zijn verwerkt om zo het imago van dit bouwmateriaal te verbeteren.
De wijk is zelfvoorzienend in de behoefte aan water. Regenwater en grondwater worden gezuiverd en opgeslagen. Een belangrijke randvoorwaarde is het beschikbare budget van 950 dollar waarmee elke familie toegang tot zowel een woning als de voorzieningen kan krijgen. Met dit beperkte bedrag per familie kan het plan betaald en gerealiseerd worden door de bewoners zelf.