Nederlands English

Model
Model

Ground floor plan 1 cycle storage 2 entrance to apartments 3 shop 4 workplace 5 library 6 café 7 restaurant 8 gallery 9 pétanque pitch 10 entrance/exit ramp to parking facility
Ground floor plan 1 cycle storage 2 entrance to apartments 3 shop 4 workplace 5 library 6 café 7 restaurant 8 gallery 9 pétanque pitch 10 entrance/exit ramp to parking facility

Impression of facade
Impression of facade

Atrium
Atrium

Model
Model

Interior of apartment
Interior of apartment

Studio
Studio




PROJECTINDEX
 
CITÉ NOORD
Technische Universiteit Delft
ARCHITECTURE

Perception and Engagement: parameters in designing a housing scheme
This project is situated in the extreme north-east of Buiksloterham, opposite Disteldorp, a neighbourhood of small terraced houses, at a site marking a principal way in to Buiksloterham. Differences in scale characteristic of Amsterdam-North are here pumped up to the max, ranging from large-scale industrial complexes to small-scale Disteldorp. This project nestles in the force field of the transforming area. The City of Amsterdam has drawn up a masterplan for Buiksloterham whose title translates as 'Transformation to urban living and working'. Cité Noord steps off from the maximum building heights and densities stipulated in the masterplan. The brief is for 38,000 m2 and calls for 120 apartments as well as offices, shops and a major civic duty. The plan is to create an environment that stimulates interaction between its groups of users. To underline this aim, the present proposal opts for a library and cultural centre. This mix is partly inspired by the fact that senior citizens are a key group of future residents for the apartments. To combat the isolation that threatens the elderly, the proposal constructs an environment in which both locals and visitors come into contact. In this respect, perception and engagement are the design's defining parameters, whether in terms of the setting or its visitors. The project is influenced at all scales by the behavioural modes of both those directly involved and those on the sidelines. Its architecture constantly seeks to enter into dialogue with the users by steadily revealing itself layer by layer, challenging them to do the same.