Nederlands English


Space to use - Space to experience - Space to discover
Space to use - Space to experience - Space to discover

Space to interpret Space to think Space to conquer
Space to interpret Space to think Space to conquer

Space to play Space to (day)dream Space to learn
Space to play Space to (day)dream Space to learn

Space to penetrate Space to read Space to relocate
Space to penetrate Space to read Space to relocate

Space to move Space to desire Space to represent
Space to move Space to desire Space to represent

Space to protect Space to affect Space to live
Space to protect Space to affect Space to live

Plattegrond
Plattegrond
PROJECTINDEX
 
ONVERKLAARBAAR BEWOOND
Academie van Bouwkunst Groningen
ARCHITECTURE

Ontwikkelaars en makelaars geven huizenkopers het idee dat ze complete keuzevrijheid hebben en dat hun individuele wensen worden vervuld met de aankoop van hun nieuwe woning. Maar de consument koopt een schijnvrijheid. Allemaal kopen ze dezelfde woning waar, afhankelijk van de doelgroep of leefstijl, een andere gevel omheen zit.
'Onverklaarbaar bewoond’ is een ontwerponderzoek naar vrijheid in het wonen. Het project komt voort uit onze fascinatie voor vrijheid. Eigenlijk de vrijheid van interpretatie. De vrijheid van het individu om te ontdekken. Voor ons ligt de uitdaging en de opgave om de bewoner bewust te maken van wat wonen voor hem of haar kan betekenen en de woning nieuw leven in te blazen door vastgeroeste ideeën los te weken. We stellen ons een polyvalente ruimte voor waarin het wonen ontdekt kan worden. De consument moet wakker geschud worden. We willen dat hij de strijd aangaat met zijn woning en constant op zoek blijft naar zijn optimale woongenot. We willen hem activeren door het gebruikelijke te ontregelen. De polyvalente ruimte willen we bereiken door het bekende te deprogrammeren en te dereguleren. Met als gevolg dat de bewoner bewuster met zijn keuzes omgaat, of deze keuzes continu heroverweegt.
Het onderzoek richt zich op het interieur omdat hier de woonkwaliteit te vinden is. Daarom zetten we de gevel buitenspel. Bovendien vindt het ruimtelijk onderzoek plaats binnen een kubus van 600 m3, een redelijk gemiddeld en dus bereikbaar formaat. Om de woning voor iedereen en alles geschikt te maken hebben we een mensenleven gesimuleerd en daarmee een dynamisch programma gecreëerd. Alle aspecten en mogelijke veranderingen binnen een mensenleven zijn vervolgens losgelaten op de kubus. Het programma is daarbij gecomprimeerd omdat het groter is dan de beschikbare ruimte. Op die manier ontstaat een vreemde hyperfunctionaliteit die ieder mogelijk scenario kan opnemen. Die hyperfunctionaliteit levert weliswaar een ogenschijnlijk onbruikbare woning op, daar staat tegenover dat ze op talloze manieren te bewonen is. Je zou de woning onverklaarbaar bewoond kunnen noemen.
Het is noodzakelijk dat de bewoner op zoek gaat naar hoe hij of zij wil wonen. De bewoner zal het 'gevecht' met het huis aan moeten gaan en het avontuur van het wonen moeten ontdekken. Keuzes voor een bepaald gebruik zullen op een ander vlak voor conflicten zorgen en misschien zelfs frustreren. Dat zal er voor zorgen dat, wanneer de situatie daar om vraagt, de bewoner verhuist in zijn eigen huis. Uiteindelijk zal de bewustwording die dat teweegbrengt de bewoner bevrijden van vastgeroeste ideeën over hoe een woning in elkaar zou moeten zitten en bewoond zou moeten worden. De architect moet hierin zijn verantwoordelijkheid nemen door heel bewust om te gaan met vast meubilair (badkamer, keuken, toilet), mate van uitzicht, mate van daglichttoetreding en ruimtelijke relaties. Uitgezonderd het gebruik legt de architect alles vast. Het dwangmatige karakter van de meerduidige, gedereguleerde ruimte levert uiteindelijk de ervaring van vrijheid op.
Vergeet wat je weet
vrijheid onder dwang
verhuis in je eigen huis
het beste uitzicht is inzicht
verover je woning