Nederlands English
2017   2016   2015   2014   2013   2012   2011  

Gert-Jan Wisse

vertelt over zijn afstudeerproject aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam Common Ground Belfast. het verhaal van een muur die weer een rivier werd.Welkom bij ONSbank. Een presentatie van 7 ideële ontwerpen voor een nieuw type bank

28 november 2016 | 20:00 - 22:00 | Spui 25 Amsterdam

ONSbank, het instituut, Architectuur Lokaal en Archiprix onderzoeken de mogelijkheden voor conceptontwikkeling en ontwerp voor een filiaal van ONSbank.
ONSbank zoekt naar mogelijkheden om jongeren met schulden een uitweg te bieden en omvat onder meer workshops en tentoonstellingen. In het deelproject Form follows Mentality zijn ontwerpteams op zoek gegaan naar de ideële verbeelding van een fysieke ruimte waarbinnen schuldenaren hun begeleiders, lotgenoten en inspiratoren elkaar kunnen ontmoeten. Op 28 november 2016 presenteren zij hun visies op een openbare bijeenkomst in Amsterdam.

ONSbank
ONSbank is een initiatief van het instituut om jongeren met schulden een uitweg te bieden. Door aanscherping van regels belanden schuldenaren doorgaans in een negatieve sociale en persoonlijke ontwikkeling. ONSbank verschuilt zich niet achter bureaucratie of economische argumenten, maar omarmt menselijke, culturele, levensbeschouwelijke waarden. ONSbank bevriest de schuld en helpt de cliënt te werken aan bewustwording, talentontwikkeling, een positieve carrière en het afbetalen van de schuld. De methode van ONSbank omvat onder andere workshops en tentoonstellingen.

Ontmoetingsruimte
Juist vanwege het vernieuwende karakter van deze opgave zijn talentvolle ontwerpers gezocht, die worden gevraagd naar hun ideeën voor een fysieke ruimte waarbinnen schuldenaren hun begeleiders, lotgenoten, inspiratoren en elkaar kunnen ontmoeten. Wij vonden hen onder kunstenaars, winnaars van Archiprix en deelnemers aan De Olifantenkooi van Architectuur Lokaal.
De deelnemende ontwerpers begeven zich op een nog onontgonnen terrein. Daarbij gaan we er vooralsnog vanuit dat de oplossing weliswaar een ruimtelijke, maar niet noodzakelijkerwijs een architectonische is.

Programma
De bijeenkomst vindt plaats op maandag 28 november 2016 van 20:00 - 22:00 uur, Spui 25, Amsterdam. Jeroen Junte (design criticus, o.a. voor De Volkskrant) is moderator.

20:00 - 20:10 Welkom, Johan Wagenaar, directeur hetinstituut
20:10 - 20:20 Voordracht Derk Loorbach, directeur DRIFT en hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam
20:20 - 20:30 Voordracht Dirk van Weelden
20:30 - 20:35 Presentatie Tommy Hilfiger, Kalverstraat Maarten van Kesteren en Enzo Valerio
20:35 - 20:40 Reacties jongeren (filmpje), experts en publiek
20:40 - 20:45 Presentatie In the tearoom Francesco Apostoli en Alessandra Covini
20:45 - 20:50 Reacties jongeren (filmpje), experts en publiek
20:50 - 20:55 Presentatie Homo Hominem Debtor Freek Dech en Ügür Sütçü
20:55 - 21:00 Reacties jongeren (filmpje), experts en publiek
21:05 - 21:10 Presentatie Modules en pleinen Roxane van Hoof
21:10 - 21:15 Reacties jongeren (filmpje), experts en publiek
21:15 - 21:25 Intermezzo: Performance Lecture Paulien Oltheten
21:25 - 21:30 Presentatie Let’s pull each other out of debt Yvonne Dröge Wendel
21:30 - 21:35 Reacties jongeren (filmpje), experts en publiek
21:35 - 21:40 Presentatie Onsbank geeft je vleugels Lillith Ronner van Hooijdonk
21:40 - 21:45 Reacties jongeren (filmpje), experts en publiek
21:45 - 21:50 Presentatie Bewegende Bank Ricky Rijkenberg
21:50 - 21:55 Reacties jongeren (filmpje), experts en publiek

21:55 - 22:00 Afsluiting Dirk van Weelden

U kunt zich hier aanmelden voor deelname.Tentoonstelling Archiprix 2016

Integrale presentatie van alle 26 beste Nederlandse afstudeerplannen op het gebied van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur

22 oktober - 4 november
Plaza, Vertigo Faculteit Bouwkunde Technische Universiteit Eindhoven
Adres: De Zaale, 5600 MB Eindhoven
Ma. – vr. 09:00 – 18:00u Za. – zo. 12:00 – 17:00u

Projectpresentaties Archiprix 2016

Katarzyna (Kasia) Nowak presenteert haar plan Art in Context (eerste prijs Archiprix 2016)
Kornelia Dimitrova presenteert haar plan Envisioning the Anthropocene
Henk van der Veen (directeur Archiprix) geeft een korte toelichting over Archiprix

26 oktober | 12:30 - 13:30 uur | Vertigo
Faculteit Bouwkunde Technische Universiteit Eindhoven
Adres: De Zaale, 5600 MB Eindhoven

programmaonderdeel Dutch Design WeekWinnaars Archiprix Nederland 2016


foto's Hans Krüse

Op zaterdag 18 juni zijn onder grote belangstelling in Museum Rotterdam de winnaars bekend gemaakt van de Archprix. De jury selecteerde drie projecten voor een prijs: twee eerste prijzen en een derde prijs, en drie eervolle vermeldingen.

De jury beoordeelde 26 afstudeerprojecten van ontwerpers die in 2014 en 2015 zijn afgestudeerd. Uit het juryrapport: “De maatschappelijke betrokkenheid is groot. Vrijwel alle afstudeerders worden gedreven door de vraag hoe de wereld verbeterd kan worden. Daaronder is een groot aantal buitenlandse maatschappelijke opgaven. Meer dan de helft van het aantal inzendingen valt onder deze categorie, waaronder twee plannen voor vluchtelingenkampen in het middenoosten, twee plannen voor woningbouw in Addis Abeba en een visie op de waterproblematiek in respectievelijk Jakarta en Londen, een voorstel voor een stedelijk systeem voor hergebruik in Istanbul en een plan voor de verduurzaming van de oliewinning uit teerzand in Canada. Ook in voor locaties in Nederland zijn maatschappelijk georienteerde opgaven uitgewerkt.” [...] “De presentaties zijn vaak met veel aandacht en op persoonlijke wijze vormgegeven. De computer is minder dominant aanwezig dan voorheen. Er zijn opvallend weinig traditionale renderings en er wordt vaak gebruik gemaakt van een mix aan presentatietechnieken.”

Prijzen en vermeldingen
Eerste prijs
Art in Context, Katarzyna Nowak, Rotterdamse Academie van Bouwkunst (architectuur)
Een ontwerp voor een nieuwe museumtypologie waarbij het museum een gedifferentieerde context biedt voor de historische collectie. Elke ruimte heeft een ander karakter die is toegesneden op de gepresenteerde kunst. De achterliggende gedachte is dat de context van de kunst de interpretatie van het kunstwerk beïnvloedt; ruimte en het kunstwerk zijn daarom onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Uit het juryrapport: “In een goede balans tussen de theorie en het ontwerp wordt een intrigerend museum ontwikkeld met een geheel eigen karakter. Interessant is bovendien dat het ontworpen museum niet alleen een doorsnede toont van de kunstgeschiedenis, maar dat de architectuur van het museum zelf ook een doorsnede van de architectuurgeschiedenis is. Het ontwerp biedt daarmee een heel nieuwe kijk op de typologie van musea.”
link naar project http://www.archiprix.nl/national/index.php?project=3620

Eerste prijs
Pairi Dæza, Milad Pallesh, Academie van Bouwkunst Amsterdam (architectuur)
Het plan voor een woonbuurt aan de Kostverlorenvaart (Amsterdam) is een voorbeeld van hoe architectuur een rol kan spelen in het stimuleren van informele zorg. Om dat te kunnen bewerkstelligen is in het ontwerp aandacht besteed aan alle schaalniveaus. Het is treffend hoe de ontwerper zijn Iraanse achtergrond vertaalt naar de Nederlandse context.
Uit het juryrapport: “Het realistische plan past in de Nederlandse ontwikkelmarkt. In Amsterdam West kan de gekozen opzet kwetsbaar zijn, maar de ontwerper is zich daar goed van bewust en loopt er niet voor weg. Van het degelijke rapport tot en met de architectonische uitwerking en de prachtige presentatie sluiten alle elementen uit het ontwerp naadloos op elkaar aan. Het plan is een overtuigend voorbeeld van hoe architectuur een rol kan spelen in het samen leven in de stad.”

Derde prijs
Re.Claim, Yuka Yoshida, Academie van Bouwkunst Amsterdam (landschapsarchitectuur)
De Nihonbashi rivier was eens het epicentrum van Edo, het huidige Tokyo. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw gaat ze echter voor 90 procent schuil onder de betonnen constructie van een snelweg. Het afstudeerplan beoogt de beleving van mensen van de Nihonbashi rivier te veranderen.
Uit het juryrapport: “Een moeilijke opgave, maar door middel van een uitgekiende, realistische strategie weet de ontwerpster aannemelijk te maken dat het gestelde doel bereikt kan worden. Ze ontwikkelt daartoe een reeks van kleinschalige elementen die in combinatie met de bestaande betonnen keerwanden toegepast kunnen worden en daarbij tevens bijdragen aan de noodzakelijke versterking van de oevers.[...] De sprekende presentatie en maquette maken inzichtelijk dat de aanpak van de rivieroevers zorgt voor een kwalitatieve impuls waar vervolgens de omringende bebouwing van kan profiteren door de programmering van de plinten daarop aan te passen.”

Eervolle vermeldingen
Mining Istanbul, Francesco Apostoli, TU-Delft (architectuur)
Een ontwerp voor een verwerkingsfabriek van oude elektrische apparaten in Istanbul is onderdeel van een nieuw stedelijk systeem waar hergebruik, nieuwe vormen van handwerk en buurtactiviteiten samenkomen.

Torino Rinata, Bram van Kaathoven, TU-Eindhoven (architectuur)
Een onderzoek en ontwerp naar de continuïteit van de Europese stad in haar specifieke Turijnse verschijningsvorm.

Tweede Natuur, Hannah Schubert, AvB Amsterdam (landschapsarchitectuur)
Het landschapsarchitectonisch afstudeerplan presenteert de gestage overname door de natuur van het nooit in gebruik genomen Scheringa museum in het Noord-Hollandse dorpje Opmeer.

De jury
De jury bestond dit jaar uit: Vibeke Gieskes (schrijver en curator), Bianca Seekles (directievoorzitter ERA Contour), Jan Willem ter Steege (architect/partner Popma & Ter Steege), Anouk Vogel (landschapsarchitect Anouk Vogel) en Jeroen de Willigen (stedenbouwkundige/partner De Zwarte Hond en stadsarchitect Groningen). De secretaris van de jury is Henk van der Veen (Archiprix).

Tentoonstelling en publicatie
De tentoonstelling Archiprix NL 2016 met 26 geselecteerde projecten, is nog tot en met 3 juli te zien in de Timmerhuis passage, Rodezand, Rotterdam. Toegang gratis. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 7.00 - 22.00 uur en op zaterdag van 9.00 -18.00 uur.

Boek Archiprix 2016 de beste Nederlandse afstudeerplannen, architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur
ed.: Henk van der Veen
vormgeving: Jakub Straka
€ 24.95
ISBN 978-94-6208-295-3

De prijsuitreiking werd muzikaal begeleid door tapdanseres Janne Eraker en bassist Bruno Ferro Xavier da SilvaProgramma PRIJSUITREIKING ARCHIPRIX 2016
10.00 – 14.30 Inloop expositie
14.30 – 16.30 Prijsuitreikingsprogramma (eerste verdieping)
14.30 welkom door Jacob van Rijs
14.45 Plannen uitgelicht in debat met deelnemers o.l.v. Chris van Langen
15.45 Toelichting van het juryoordeel en prijsuitreiking door Vibeke Gieskes, plantoelichtingen door de winnaars en uitreiking van de eerste exemplaren van het boek Archiprix 2016 aan de prijswinnaars.
16.30 – 18.00 Bezichtiging expositie en borrel

Jury De afstudeerplannen van Archiprix 2016 zijn beoordeeld door een jury bestaande uit: Vibeke Gieskes (theorie), Bianca Seekles (ontwikkelaar), Jan Willem ter Steege (architectuur), Anouk Vogel (landschapsarchitectuur) en Jeroen de Willigen (stedenbouw)

Tentoonstelling Archiprix 2016 Te bezichtigen van 11 juni t/m 3 juli op maandag t/m vrijdag van 7.00 - 22.00 uur en op zaterdag van 9.00 -18.00 uur in de Passage van het Timmerhuis.

Dag van de Architectuur / maand van de Architectuur De prijsuitreiking en de tentoonstelling vindt plaats in het kader van de dag van de architectuur met een uitgebreid programma waaronder opengestelde gebouwen zie: www.dagvandearchitectuur-rotterdam.nl Geïnteresseerden kunnen voorafgaand aan de prijsuitreiking deelnemen aan verschillende rondleidingen. Gedurende de hele maand juni is er een uitgebreid programma in het kader van de Rotterdam Architectuur Maand (#RAM16) zie: http://rotterdamarchitectuurmaand.nl

Publicaties Archiprix 2016 en Archiprix International Madrid 2015 uitgeverij naioıo, verkoopprijs resp. € 24,50 en € 29,50. De boeken zijn verkrijgbaar tijdens de prijsuitreiking.

Archiprix NL 2016 tentoonstelling

De Nederlandse opleidingen selecteerden hun beste afstudeerplannen voor de Archiprix 2016. De ontwerpers presenteerden hun plannen in de Bk-EXPO van de faculteit bouwkunde waar ze tot 11 maart 2016 te bezichtigen zijn. In deze periode zal de jury de plannen hier beoordelen.

De tentoonstelling is geopend op maandag t/m donderdag tussen 07.00 en 22.00 uur, op vrijdag: van 07.00 tot 19.00 uur
TU Delft, faculteit Bouwkunde, Julianalaan 134, Delft. Toegang gratis.Archiprix International exhibition @ gevel2016